Wednesday, January 26, 2011

a.l.l.o.w.a.n.c.e...?? ?

akhirnya setelah sekian lama menyepi..inilah hasil karya entry saya yang ke dua ribu ..(punyalah rajin malas..ahahaha :p

okay.. cakap mengenai elaun nih saya mmg suka..lagi2 bila dpt tau elaun keluar hari nih..yepii..!! sambil sujud syukur melonjak kegembiraan..ish3..inilah perangai budak pada zaman sekarang,,even dalam keadaan ribut petir  hujan2 pon sanggup keluar semata2 nak mencucuk duit dekat mesin ATM (di semua cwgn termasuk di sabah n sarawak semenanjung) nih..uhuhuh


 bila elaun dah keluar???

mood > keriangan n gumbira 


hmp,,nih survey yg aku kaji reka sendiri... (^_^)V

 ~a.l.l.o.w.a.n.c.e~

A = angan2 ( sebok pikir nak mkn or beli mcm2 )

double "L" = lalu-lalang ( di bpmall, the store, bustand, mesin atm, boleh dikatakan sume tempat ade bdk2   bakal2 cikgu iptho..ahahah

= orang kaya baru (tuhla gelaran bila awal bulan keluar elaun)

W = wang mula digunakn 70% untuk membayar hutang along bendahari kelas..eehhehe

A =  aji bakhil ..istilah ini  timbul selepas pertengahan bulan...(duit semakin tebal nipis di wallet)

N = niat nk simpan duit elaun hanya angan2 taik kucing ayam (sume sudah abis membeli "Trifles"  things) :p

C = chinese new year suda mau sampai..(amoi2n apek2 chinese girls n boys mulalah bershopping sakan..)

E = empty..duit dalam akaun bank negara BSN memang empty 99.9% (bila tengah bulan)



bila elaun suda habis???

mood > kesedihan n tidak se''gumbira"  seperti dolu kala



suka..suka jugak tapi...
bila time duit suda banyak kering- kontang..mulah melancarkan serangan "propaganda"..
slogan n banner2 suda mula terpampang di sume wall di FB..
bermulalah juga operasi mogok dtg kelas makan... berpunca daripada nak save duit..ahahah
inilah salah satu contoh propaganda.. =)



 
semua nih dibuat berlandaskan konsep syariah pengalaman aku semenjak dua menjak berada di IPTHO slama 2 semester nih...llalalalala

bersamalah kita renung2 kan dan selamat beramal berfikir dulu sebelum membeli..
jadikan diri anda seorang pengguna bijak..
cehh2..ayat dah macam buat iklan kerajaan pulakk dahh kalah PM dalam pilihan raya..wakakakaka

smpai sini sjelah celoteh coretan daripada aku..
chaw..cin..cow.. =)