Thursday, February 23, 2012

Lagu 3 KUPANG

Lagu 3 KUPANG :
"Lagu tiga kupang saku penuh padi,
Enam ekor burung masuk dalam kuali,
Bila sudah masak burung nyanyi saja,
Tentu sedap makan beri pada raja,
Raja dalam rumah buat kira-kira,
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey!!!
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung,                 
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung..."

Okey, lagu 3 KUPANG nih hanya mukadimah je.
But of course ada kena mengena dengan  KUPANG...
Oleh kerana saya tidak dapat pulang ke rumah 
this week. So, I want to story about apa yang saya buat di rumah 
last week.

EAT KUPANG !!!!!

After finished tugas basuh membasuh

Kupang yang already cooked...
KUPANG MASAK SAMBAL !!!
cak cak baa pulak kupang nih

Inside it

Finished already
nyum..nyum..nyum
Alhamdulillah
^_^

P/S: Kedai makan MAK saya akan dibuka tak lama lagi di Pekan Baru Parit Yusuf, simpang di traffic light. Jemput2 lah datang, maybe lauk nih ada dalam menu nanti. ehhehehe

Thursday, February 16, 2012

Demam K.O.T

Demam, demam , demam
bukan deman bola je nowadays...
Demam K.O.T bukan kot !!!
Kejohanan Olahraga Tahunan

Boleh dikatakan setiap petang turun padang
for the latihan rumah sukan:
Merah = Merak 
Biru = Bayan
Kuning = Kenyalang
Hijau = Helang

Me + Saidah rumah Merak
Semangat rumah Merak, MERAH MAK NGAH terus tudung ko awa !!!
(even tak menyumbang apa2 acara pon)
wakkakaka XD
Gedik nak berTAKE picture 
berangan cam JUARA l
take picture kat Dataran JUARA...
Nih picture zaman tok adam dulu ea...
Saidah + Amira zainuddin (amboi nama panggilan) 
pretend mao menjadi budak kecik lagi
macam kat kindergarten gituuuu 
lallalallalla =P

Dah2 ramai pulaks orang lalu lalang nih, segan2 meyh kita lari marathon beramai2
bila toleh belakang.......................................
Ce tengok buaian tuh, bergerak-gerak sendiri !!!
(padahal baru je lepas turun tadi)
ehhehe..
saja mao bikin panas...

P/S: picture Rusydah tiada di sini oleh kerana beliau hanya menjadi pemerhati kami...next time lah ye?hehehhe
okeh.. tired suda tulis entry bebanyak
eccececeeehh 
tata titi tutu

Biar Mendaki sampai ke Puncak

LOCATION: BUKIT SOGA
TIME: 10 PM (agaknya lah)
WITH: GENG USRAH 
Di hadapan pejabat renjer hutan, 
we do the warming up 
before we go up into the sky bukit soga
In front of the dataran banyak ye, monyet2 yang berkeliaran
dilarang membawa sebarang makanan during the pendakian 
because the monkey can smell it.
 Me + Saidah 
At entrance sign board
Setelah itu, pendakian bermula, 
but before that, we needed to pass the monkeys
so scary even though the monkeys just stared 
at us and stay beside the bridge.
Then barulah bermula journey yang betul2 penuh dengan liku-liku hidup  "mencabar"
Pendakian yang sangat panjang dan tinggi menggunung 
tetap di teruskan even beberapa kali stop all the way to the top 
untuk menghirup udara with oxygen 

Time is gold
So, tak boleh nak diWASTEkan sebegitu saja
A few pictures been snap along the pendakian.
Di situ terdapat juga air terjun 
tapi tak "terjun" sangat la, 
because of the water flows so sikit and not berapa deras
maybe we can call it = air jatuh
ehehehe
sangat sejuk *=*
Finally, we arrived at the peak of Bukit Soga
Terpacak gah sebuah pondok
membolehkan kitorang untuk melihat permandangan di bawah
dengan lebih jelas lagi
*eh, rumah saidah di SABAH pon nampak? Hai untie!!*
wakaka, nampak beno nipunya
=P

Di atas pondok, kami membuat BULATAN GEMBIRA
sambil melakukan beberapa  aktiviti e.g:
-sharing banyak ayat2 Al-Quran ( about keindahan alam ciptaan Allah)
= Sungguh Allah Maha Esa dan Maha Besar kerana dapat menciptakan langit tanpa perlu apa-apa sebagai
penyokong di bawahnya.SUBBAHANAALLAH !!!
-Teka personaliti melalui kasut
(berkerut2 muka semua memikirkan siapah pemilik kasut tersebut)
ADAKAH it belongs to CINDERELLA?
who knows...hikhikhik
Okay, its time to go back to our hostel.
Sayonara bukit soga !!!
(Jangan berharap nak datang lagi)
hahhaha
kejang kaki suda =,='

before that we singgah jap ke kedai makanan
Me and Saidah memesan Sirap BANDUNG plus Mee BANDUNG
Turut stop by the Masjid Biru untuk menunaikan solat zuhur
juga menulis refleksi untuk pernambah baikan aktiviti di masa hadapan.

P/S: PICTURE GENG USRAH LAIN BELOM SEMPAT DI "SEDUT" DARIPADA MEREKA, SO INI JELAH PICTURE (INI PUN WAWA YANG BLUETHOOTH FROM SAIDAH) ^_^

"Dan Kami telah menjadikan di bumi ini gunung-gunung yang kukuh agar ia (tidak) guncang bersama mereka, dan Kami jadikan (pula) di sana jalan-jalan yang luas, agar mereka mendapat petunjuk"
(surah Al-Anbiya' [21]: ayat 31)

Sunday, February 12, 2012

Abon Maharaja Lawak

Hui.. hui..hui..
From the above picture pon suda faham kan nak story pasal apa?
Abon nak buat lawatan sambil belajar datang ke Parit Yusof laa..
Not sure about the place "dataran"
exist ke tempat tuh? ahaha
Credit picture: from FB siapa punya ntah, thanks anyway

Before this my mum ada jugakla asked me to accompany her, but saya tak dapat teman because time nih saya suda selamat berada di asrama, then that night jugaklah ada "Anugerah Juara Lagu" live at TV3. Tak dapat datang Parit Yusof, dapat tengok AJL dekat bilik TV block 05 pon boleyyy  =)

Ingat lagi zaman dolu-dolu Abon pon pernah datang dekat Parit Yusof at 
SMK Pekan Baru (sekolah my sis, later saya pon sekolah kat situ) 
untuk ceramah apa ntah, masa tuh saya kecik lagi kurang ingatan untuk itu.

Btw, Hafiz awan nanonanonanonanonanooo0000.. sempoi giler amek hadiah with "baju tshirst and seluar senam line pink lagi, siap lipat2 lagi bawahnya", budget ciput (a little) pon boleh menang, congrate2.


Makan coklat durian?

Hallluuuu...
Actually dah lama nak update time my sis baru balik from Langkawi.
She beli so many many banyak chocolate.
( haa, hyperbole sikit ayat)
Antara banyak2 chocolate that she bought that day,
nih la yang belum pernah rasa lagi.
chocolate nih so tebal with kacang inside.
Antara sisa-sisa bungkusan je yang tinggal,
In a short time, coklat nih abis.
Setiap kali lalu kitchen tuh, WAJIB ye untuk membuka peti ais
untuk amek coklat dan ini 
became our RUTIN SEHARIAN  =P
Tak cukup untuk di bawa ke asrama, dah habis dulu. uhuhu

Time my sis balik, abahku pula membeli durian dalam 2 big plastics gitu tamaknya banyaknya
yeahh!!!
Suddenly, praaanngggg!!!
Kedengaran one sound yang tak berapa nak familiar
turn out it was.....
Tut..tutt..tuuutttttttttttt
Tamatlah riwayat pisau itu...
=(
 Lastly don't forget to minum air using belahan durian nih.
Orang tua-tua kata nanti tak mabuk after makan banyak durian,
if mabuk juga segeralah berjumpa doktor berdekatan rumah anda
okay !!! ahaksss 

Monday, February 6, 2012

Sawah Bendang

DI CIPLAK FROM AKAKKU : Cekkeya

Assalamualaikum.

Siyesli, hajat untuk bergambar tepi sawah sangat lama terpendam dalam hati. Pakai baju pink, lepas tuh, tergedek-gedek kejar layang-layang, naik beskal tua kejar kejar dengan orang-orang. Pergghhh, nak best lagi, bawak radio pulak, sambil nyanyi lagu Sudirman. Basikal tuaaaaaa! Ooo Balik Kampung pun best jugak! :) Lagu Nora yang Desa Tercinta tuh punnn okkkayyyyy sangat. Ke kirilah (ahai), Ke kananlah (ahai).

Angan-angan nih memang sangat lama terpendam dan terperap sejak raya tahun 2008 kot. Masa tuh akak aku baru je beli DSLR. Sebuk dok berangan nak pergi ambik gambar tepi sawah kat Sg Buaya tuh. ;)

Jadi, hari ini, 6 Februari 2012, tercapai sudah hajat nak bergambar tepi sawah. Ceh, macam hajat besar je. ehehe. ALHAMDULILLAH. 

Dengan hanya berbekalkan kamera digital OLYMPUS 6.0 MP, maka, inilah hasilnya. ;)

Perasan Model: Cikkawa







Ke kirilah (ahai)
Ke kananlah (ahai)







Tengah tengah syok bergambar, dari jauh tepi jalan tuh, nampak lah satu kereta nak keluar ke simpang. Disebabkan keseganan nak bergambar macam orang beriya benar, berhentilah sekejap. Lambat benar kereta tuh bergerak, dah sampai betul-betul sebelah kitorang, aku dengar orang panggil nama aku, "Yannn!!" dengan muka dia keluar dari tingkap kereta. Perggggh, kawan sekolah menengah seh. Fais*l nama dia. Nasib dia tak tanya, "Kau buat apa kat tepi sawah nih?" Tak ke mati kata-kata aku kat situ? 




Cantik weh pemandangan kat tepi sawah nih. Subhanallah. 


Okkaylah, dah nak MAGHRIB sudah. Ini pun singgah sekejap je, balik dari beli barang kat pekan. Lenkali, kita pergi ambik gambar kat tepi sawah yer, Iyman Amalea. ;) Dadaaaaa. Assalamualaikum.