Wednesday, September 28, 2011

Lihatlah ke arah bola itu!

Haa ??? 
Last saturday,  tetiba je ada Volleyball tournament !!!
memang pelik coz no rumours said anything, compare to
siap ada perjumpaan AJK sering menjadi rutin harian
But this time, group yang bertanding memang melambak
because we combined with Pendidikan Khas Class

Then, a few days before ada entry pasal
antara 2 tuh kan? 
So, ini entry about my choices to go to Volleyball tournament..
Pesanan dari penaja ialah : look at the ball (itu orang jowo katalah)
Lihatlah ke arah bola itu (omputih kata) wakakka XD

Tengok jela pic nih.. malas nak taip pepanjang
check this out :s

Before tournament start, nih schedule perlawanannya

Then, sesi warming up 

nih pulaks sesi bersamamu memberi semangat sebelum perlawanan

At the left, my rumet and besides her is 
my classmate, Saidah (seperti terkena virus oren tomato)
tulah edit sampai terlari dari actual colour..haha

nih Boy's Team from my class
nama seperti yang tertera di atas

Me & Gha (zaman dolu-kala gituh)

Hadiah yang menjadi rebutan all the team members

My group dapat saguhati je,,uhuhu

Other group had won because in the group diorang
ada ramai sabahan & Sarawakian 
kat sana Hockey & Volleyball memang selalu diorang main
Not like Malaysia, girls play netball or handball
then boys play football or ragbi
So, not surpriselah diorang boleh hebat giler
(padahal nak sedapkan hati because we only got saguhati)
muahahhahaha =p

Congrate to my other girl and boy group from my class
even just got 3rd place.
Nice game you all  ^ ^

Monday, September 26, 2011

Gemuruh Jiwa, Semangat Membara!!!

Semua orang pasti merasai perasaan gemuruh, in another words, takut, cuak, gementar, gigil, geger (bahasa jawo kot nih), nervous & so on. In lumrahlah kan, asam garam dalam kehidupan. Siapa yang tidak merasa perasaan ini, seperti tidak lengkaplah hidup mereka. Cehh, ayat agak sedikit "bau-bau"kesasteraan disitu.ehhehe

Actually, yesterday my classmate and I needed to conduct a forum regarding the current issues nowadays. 
So, my group had chosen the topic on CHILD ABUSE.  Punyalah panjang text aku ini, mengambil masa 2 hari pon tak hafal lagi. 

Tengoklah betapa cantiknya script aku ini, belom habis edit, grammar tonggang-langgang lagi..
ada lagi part untuk second round pulak tuh. uhuhu

Masa yang di forum, kononnya dah boleh hafallah. Then, bila tiba turn aku nak cakap...
Pehh, jantungku siap "bernyanyi" lagu Faizal tahir- gemuruh T____T
Sampaikan part "psychological impact of child abuse..." 
aku TERstresskann part psyCHOlogical *sambil meletakkan tangan 
di kepala sangking nak tunjukkan gaya seperti bersyarah sedikit*
Gila tak segan aku sebentar di situ. Kalau nervous memang begitu lah alamatnya, tak boleh nak 
jangka apa akan terjadi.hahhaha 
But so far alhamdullilah lancar je aku bercakap. C:

Then, at that night vivi & I tengok horror movie " case 39" Cerita ni dah lama dah kot tayang, baru nak tengok. Ini merupakan aktiviti harian vivi & I tengok horror movie nih. Tataulah kenapa
banyak-banyak movie, horro movie yang menjadi pilihan.
Even though, sometimes terasa aku sorang je yang tengok because vivi ALWAYS CLOSE HER EYES TIGHTLY when it comes to the scary part & SOMETIMES SHE IS SLEEPING. =.=
muka budak yang berlakon nih adalah ala-ala heroin cerita Smallville nama dalam cerita tuh, Lana Ling 
version mudalah tapi.hehehe
Gila saiko budak nih berlakon muka dia nampak je innocence...

tapiiii... JENG..JENG..JENG..!!!
korang tengoklah sendiri movie nih, tak surprise nanti if I cerita sekarang.
Kan..kan..kan
So, selamat untuk menjadi "gemuruh"
^ ^

Saturday, September 24, 2011

Antara 2

Pernah tak anda dalam dilema untuk membuat sesuatu keputusan?
Sering keliru untuk memilih yang mana 1?
memikirkan perkara mana yang lebih penting?
tak perlu risau @ khuatir! kami ada jalan penyelesaiannya!

Taip ON HELP dan hantar ke 223444

All things seem be simpler to have a "helpful system" like that..
kan..kan..kan..
siapa yang TAK SETUJU, silalah LETAKKAN KAKI KE BAWAH.
Okay, nampaknya semua tidak setuju. Bagus2! hahaha

This things happened on this week.

Jumaat: Test JPJ lesen motor tak confirm lagi, friday this week or next week . If this week ?
  1. Nak suruh my roommate present LDES presentation dia dulu
  2. Standby nak packing barang untuk terus balik ke rumah dari tempat JPJ
Sabtu: nak pergi Tournament Volleyball= 7 a.m or Konvo my sister at UTM Skudai  2 p.m?
  1. Afraid that my lecturer will give me 0 to my attendance & the worst thing she will "berleter" to me why aku tak datang. (serious malas nak dengar)
  2. Seems to be waste if every evening aku turun tranining, then when tournament I tak datang.
  3. Konvo lepas aku tak dapat datang, So this time aku nak datang sebagai "photographer terhebat"..ahhaha

First plan : nak keluar senyap-senyap at 9a.m pergi konvo. But, start lambat tournament tu. konon je 7am on the dot. Takde maknanya! uhuhuh

Second plan : Nak tumpang my classmate pergi konvo because his brother pon konvo kt situ jugak.

At last, dia pon tak sempat pergi konvo tuh. So, aku pon tak pergi, then test JPJ next week pulak. =(

SABAR JELA LABU ~ 

P/S: Kak yan, looking forward for your konvo PhD pulak, insyaallh aku datang..ehhehe =P
       Aisshh, test JPJ.. cepatlah ko berakhir, tension aku lama sangat dari lepas SPM lagi aku tunggu.. uhuhuh



Thursday, September 22, 2011

Bangangnya perkara itu!

Takde kelas memang BEST kan?
HAHAHAHAHAH
(TERcapslock pulak)

This week boleh dikatakan, all English Lectures have MBI. Apa tuh MBI? No need to ask, because aku pon tatau. But the most important is MBI nih BUKAN Majlis Bandaraya Ipoh okayyy!!! It just like Lecture have something else to do beside to enter our class.. muahahah XD

So, i take this opportunity to go to square 1 not square root, SpongeBobQuarepants and so on with NURWIRDATHINAGIHA BINTI HAMDAN! (baca dengan sekali nafas saja) Amek ko, nama nihlah yang paling susah untuk disebut. =P. 

At first, tujuan utama ialah to buy my CERMIN MATA because mine already broken and the lens punya power pon macam dah lain. Sebab itulah, aku nih malas nak pakai cermin mata. Tak pernah kan picture kat blog nih ada picture aku pakai cermin mata. =,='

At last. after penat 3-4 hours berjalan kaki agak melecet, cermin mata tak beli rambang mata tengok benda lain, aishhhh...!!! Suddenly we had bought "a girl thing" and one baju pelik to buy. Tadaaaa!!!

Biasa je? Wait and see. SPOT THE DIFFERENCES to the second picture.

Jeng..jeng..jeng.. 
Its hard to guess right? wakakkaa 

For Closer look, at the left it has one tiny zip
At first, ingatkan pocket Doremon ke, rupanya smiley
Senyum tak perlu kata apa-apa
=).

1little story about things that  happened yesterday.
Ada Fire Drill, then me & my rumet berkompelot untuk 
tidak turun because the last fire drill, kitorang turun tak check attendance pon.
Suddenly, my classmate called to hurry up turun at parking lot.
Dengan muka SEGAR BUGAR baru bangun tidur, capai duit, GULA-GULA, turun & one lecture stopped us, asked our name, class, & the reason for came late sampai 1/2 an hour. 

My rumet : kami suda sampai tadi, lepas tuh pegi toilet
Lecture: Lama no sampai setengah jam
we: heheheheh =P

Bab kelentong mengelentong nih serahkan je kat rumet ku ini.
Seriously, aku nih nak SUSAH sikit nak MENIPU, lagi-lagi dekat orang yang lebih tua
Bukannya apa, if I try to lie, after that I will feel SANGAT BERSALAH 
to the person that i had lied.

Then, tengoklah cara-cara nak padamkan api oleh pasukan bomba yang sangat berwibawa selalu sangat nak datang sini buat fire drill. 
After that:
rumet: Wa, nanti temankan aku beli makanan ea?
me: bawak duit lebih? tak bawak duit pulak
rumet: ko kan PUASA!
me: aah la ( dalam mulut ada gula-gula nih)..Teahhh!!!
nape ko tak ingatkan aku??? T____T

Tragic kan kisah aku konon nak puasa tapi siap 2 gula-gula aku telan, baru nak ingat. Apa celupp!!
last-last teros buka puasa yang tak berapa nak puasa..uuhuhu

Keranamu gula-gula gila ...

P/S: Before do something, kena betulkan niat. Do not get influence by other things or people.
Nak puasa ajaklah orang lain untuk berpuasa bersama, because orang tuh boleh ingatkan kita yang kita ni sedang berpuasa.
After you all read this mesti korang akan berkata :
Bangangnya perkara itu! 
Peace yaaww (^_*)V

Sunday, September 11, 2011

tolong saya bang~

Today, aku meneruskan sesi pembelajaran aku untuk belajar motor. Al-maklumlah asik tertunda because my schedule yang teramat busy sebuk nak sambung belajar di Oxford University Politeknik Johor Bahru, then after 1 month, I got another better option at Institut Pendidikan Guru Kampus Tun Hussein Onn a.k.a IPTHO.

Can you all imagine 1 week after SPM finished, I started to take lesen Motor Kereta...until now I don't take any test with JPJ yet. Fuhh...a little frustrated here!!!   T____T

After selesai sesi pembelajaran aku, I stoped at BP MALL to unwind myself from assignment ( even though baru 9.56 a.m at that time) hanya beberapa "ketul" je kedai yang bukak. Suddenly, I run into sorang AKAK nih plus HER 3 SONS. Then :

akak: adik kerja sini ke?
me: taklah, jalan2,,boring kan?
akak: samalah, suami akak tak ikut, nih first time pergi dengan anak-anak nih.
me: oo.. jomlah jalan- jalan sekali ^ ^
akak: akak nak beli kasut sekolah anak dengan nak beli emas.
me: Jap ea, saya tanya dekat kaunter dekat mana kedai emas

Bermulalah our journey, berborak-borak bagai sambil melayan her sons yang sungguh hyperactive especially the little one, sangat bersemangat wajar berlari-lari anak nak turun escalator. (penot eden mengejar)
Finally dapatlah akak tuh beli GOLD EARRING at RM 270. 

Suddenly, her sons want to see "Hantu Bonceng" at cinema. I as a tourist guide pon menunjukkan arah then, akak tuh pon belikan aku tiket sekali. So, rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Kan..kan..kan? =)

Tiket seat B-6 paling belakang.. best-best

Tickets for 4 persons, the little one no need a ticket.

Citer tuh memang best,, syiookk bha! sometimes, seram jugak citer nih even ada berunsurkan humour di situ such as time Juliana Evans jadi hantu and said Abang tolong saya bang, Sempurnakan saya!. Zizan pulak memang kita sedia maklum lawak dia yang memang lawak like BABY..BABY..BABY..BABY..BABY..BABY.. at first awek dia, Jue Aziz  buat tak layan then suddenly kata EA, BABI !!! ahhaha.. giler enjoy ^ ^

The movie finished at 2pm, along our way back her sons said " bestlah mak, lain kali kita pergi tengok lagi... tengok "raya tak jadi" pulak, ajak akak nih sekali." 

P/S: Moral of the story, layanlah semua orang dengan baik, even kita tak kenal dia siapa. if korang nasib baik anda akan di layan macam saya. Dapat free ticket and popcorn. ehhehe 







Thursday, September 8, 2011

Cinderella VERSUS Snow White

Hai..Hai..Hai.. 
Ini ada special request from unknown to post this essay.
essay nih mengandung.......i 
penggunaan SYNONYMS

SYNONYMS = Have same or nearly same meaning as another word

For example :
 pretty = beautiful
depressed = sad

Cinderella and Snow White are both a popular character in Disney. Children admired these two characters a lot. Some even wish to have the luck that they have. Cinderella is a pretty girl who lives with her father, her stepmother and her two step sister. Her step mother and her two step sisters are very violent towards her and they also jealous with Cinderella as many people like her. Cinderella is a very hard working person. She is the one who always do the house chore. She washes the entire dish, clean the house and many other things.  One day there was a party organized by the prince. He invited every people in the country. Cinderella felt so excited. However, her step sisters and her step mother had planned to make her busy on that day so she will have no time to come. They were worried if the prince fall in love with Cinderella. Cinderella felt so depressed as she was unable to go to the party. However something had happened as all the animal like rats and birds helped her to complete all the worked so that she was able to joined the party. A fairy god mother also came and helped her with a nice gown. She looked very gorgeous that night. As she arrived at the party, the prince falls in love with her. At the end, Cinderella lived happily with the prince.
Besides Cinderella, another popular Disney character is Snow White. Snow White is really popular with her seven little dwarfs. Snow white is a beautiful person and her skin was as white as the snow. That’s how she got her name. Her mother died at an early age, leaving her sad and lonely. Her father, the king, soon married again. The new queen really concerned on her beautifulness. She had a magic mirror which can tell her who is the prettiest girl in the world. One day the mirror said that the prettiest girl is Snow White, and it made her angry. She felt so envy with Snow White and she had planned to kill Snow White. One day, the queen pretending to be liked an old woman who sold apple. Then she came to Snow white house. At that time Snow White was really busy tiding up the house. She is a diligent person. When the cruel queen arrived at her house, she gave Snow White an apple which she had dye with poison. At last Snow White ate the apple and she fainted. Luckily she still alive as there was seven little dwarfs that helped and cure her. She then lives happily with the seven little dwarfs.



Sunday, September 4, 2011

Raya oiitt !!!

Raya menjelma lagi di Tahun 2011!! even tak bersemangat like raya tahun lepas.. 
Kita boleh lihat semangat 2010 transfer to kemalasan 2011 :

---Kuih raya tidak sempat buat sehingga habis, 
etc: corn flake madu + kuih popia serunding
---Selamba je tido selepas balik dari sembahyang raya
---Lambat bertolak ke rumah Atok 
(even masa tuh ada sukaneka & sesi bergambar sekeluarga)
---Tidak sempat ziarah kubur arwah mak (al-fatiha)
---Tiada lagi picture seFAMILY berbaju raya 
etc:
Raya 2010

Okay, beralih ke kegembiraan raya di 2011.Takkan yang perkara yang tak best je kan?

---Kerahan tenaga daripada Abg Am untuk mengemas rumah 
(Hasilnya sangat meberangsangkan iye, Then semasa berbuka sangat bermakna selepas mengemas)
---Tahun pertama beraya bersama Iyman
---First time selalunya lambat datang awal ke Masjid Parit Yusof 
(Saf pertama lagi., rekod pertama nih..hehehe)
---Kenyang makan macam2 ikut rombongan marhaban
 ---Main bunga api even sudah raya ke 5 (berasap-asap lagi rumah)


Sesi Bergambar, check it out !

Ustazah Iyman sungguh berIYMAN  =p

Berposing with my niece yang debab, Iyman Amalea ^ ^
jenuh nak suroh dia ketawa sambil tengok camera..hehehe

My Abah, Kapi + my younger sister, Aimi fitri + My sister, Nurul Fauzana + Iyman

Top: My big brother, Ahmad Amran 
Left: My Sister, Azyan Yusra + My niece, Aleeya Husna and Iyman
Right: Me + My niece, Aiisyah Najwa

My sister, Aida Mastura + My sister in law, Ainee Suriani + Me
(nak buat picture "blur-blur" tak berapa nak menjadi) haha

Setiap raya ada pro and cons masing-masing. So, just enjoy it... Semoga raya akan datang lebih bermakna dan riang ria !! (^_*)V

Gambar, credit to Kak ana with her DSLR